Co jest zdrowsze: kasza czy ryż?

Co jest zdrowsze: kasza czy ryż?

Coraz częściej ziemniaki na talerzu staramy się zastępować innymi dodatkami węglowodanowymi: należy do nich kasza oraz ryż. Obie pozycje znaleźć można już na drugim szczeblu piramidy żywieniowej, tuż po warzywach i owocach, są to więc bardzo istotne produkty w naszej codziennej diecie. Chociaż zarówno kasza, jak i ryż cieszą się dobrą reputacją, część osób zastanawia się, który z tych produktów jest lepszy pod względem wartości odżywczych. Sprawdzamy to.

Kasza i jej wartości odżywcze

Kaszą nazywamy ziarna zbóż (pokrojone lub w całości), które zostały pozbawione okrywy owocowo-nasiennej. Na sklepowych półkach znaleźć można wiele rodzajów tego produktu. Do najpopularniejszych należy bez wątpienia bezglutenowa kasza gryczana oraz jaglana. Ich równie sławnymi odpowiednikami zawierającymi gluten jest kasza jęczmienna i kuskus.

Kasza to przede wszystkim źródło skrobi i węglowodanów. Gd tylko dostarczamy je do organizmu, zamieniają się w paliwo zasilające tkanki i organy — glukozę. To więc doskonałe źródło energii. Kasza jest także bogata liczne składniki odżywcze, w tym kwas foliowy, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Znaleźć w niej można duże pokłady wapnia, potasu, cynku, krzemu i miedzi. W zależności od wybranego produktu, podane wartości odżywcze będą różnić się proporcjami, jednak nieznacznie.

Kto powinien wprowadzić do swojej diety kaszę?

Kasza jest produktem, który do swojej diety powinni wprowadzić przede wszystkim diabetycy. Ze względu na swoje wartości odżywcze, osoby zmagające się z anemią, niedokrwistością oraz nadciśnieniem również powinny zwiększyć ilość tego składnika w codziennym jadłospisie. Co więcej, ze względu na swoją niską kaloryczność i dużą zawartość błonnika, kasza świetnie sprawdzi się u osób cierpiących na nadwagę lub po prostu chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Wartości odżywcze ryżu

Chociaż ryż biały jest najpopularniejszym produktem tego typu, to ryż brązowy jest bogatszy w wartości odżywcze. Składniki, jakie w nim znajdziemy, to przede wszystkim spore pokłady skrobiowych węglowodanów oraz białka. Ponadto ryż brązowy zawiera błonnik i niewielką ilość tłuszczy. Dzięki niemu możliwe jest uzupełnienie niedoborów manganu, wapnia, żelaza, sodu i potasu w organizmie. Produkt zawiera w sobie również witaminę E — aż 2,5 mg na 100 g ryżu.

Na tym jednak nie koniec. Wszystkie odmiany ryżu są bezglutenowe — bez obaw mogą go spożywać osoby unikające glutenu w swojej codziennej diecie. Produkt szybko się trawi i uchodzi za wyrób hipoalergiczny. Polecany jest w szczególności dzieciom, sportowcom, a nawet zwierzętom domowym: ryż w diecie psa to wartościowe źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Ile kalorii ma ryż?

Informacja dotycząca kaloryczności ryżu z pewnością będzie pomocna dla każdej osoby, która dba o swoją sylwetkę. Tutaj warto zaznaczyć, że dane podane przez producenta na opakowaniu dotyczą ryżu nieugotowanego. W wyniku obróbki termicznej produkt zmienia swoją objętość i masę. Tak więc 100 g nieugotowanego białego ryżu to 350 kalorii, ugotowanego natomiast – 130. W przypadku ryżu brązowego wartość kaloryczna w 100 g zmienia się z 354 kcal (ryż nieugotowany) na 112 kcal (ryż ugotowany). W swojej codziennej diecie należy uwzględniać kaloryczność produktu poddanego obróbce termicznej.

Co lepiej jeść: kaszę czy ryż?

Nie ma jednoznacznej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Każdy powinien przeanalizować potrzeby swojego organizmu i na ich podstawie wywnioskować, który produkt częściej powinien zagościć w jego codziennym jadłospisie. Najważniejsze jest zachowanie rozsądku i stworzenie zdrowej, zbilansowanej diety, która zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli nie ma innych wskazań, warto spożywać zarówno kaszę, jak i ryż i inne dodatki węglowodanowe: każdy z nich zawiera nieco inne, a ważne dla zdrowia substancje. Pamiętaj jednak, aby wybierać przede wszystkim produkty pełnoziarniste.

Jeżeli należysz do osób, które nie potrafią samodzielnie komponować odpowiednio zbilansowanego jadłospisu lub nie masz czasu i ochoty, by robić zakupy i gotować, pomyśl nad zamówieniem cateringu dietetycznego w Siedlcach. Skomponowane przez dietetyków jadłospisy są bogate w zdrowe źródła węglowodanów, białka, tłuszczy oraz witamin i składników mineralnych.