Woda z Czepielina wymaga przegotowania – co musisz wiedzieć?

W ostatnich dniach Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny z Siedlec wydał istotne informacje dotyczące jakości wody dostarczanej przez wodociąg Czepielin w gminie Mordy. Choć woda ta jest uznana za warunkowo zdatną do spożycia, konieczne jest jej wcześniejsze przegotowanie, co ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańców.
Badania jakości wody
Wyniki przeprowadzonych badań, które dotyczyły próbek pobranych 5 września 2025 roku, wykazały obecność bakterii z grupy coli w jednym z punktów kontrolnych, w ilości 1 NPL/100 ml. Na szczęście nie stwierdzono obecności Escherichia coli ani enterokoków. Te dane doprowadziły do uznania wody za warunkowo bezpieczną do spożycia, ale z koniecznością wcześniejszego jej przegotowania.
Zalecenia dotyczące użytkowania wody
Inspektor sanitarny zaleca, aby woda była gotowana przez co najmniej 2 minuty przed spożyciem. Dotyczy to również wykorzystania wody do przygotowywania posiłków, mycia surowych warzyw i owoców, mycia zębów, a także kąpieli niemowląt. Po zagotowaniu, woda powinna ostygnąć naturalnie. Dla codziennych czynności, takich jak mycie odzieży czy sprzątanie, woda może być używana bez przegotowania, pod warunkiem, że nie będzie miała kontaktu z żywnością ani osobami najbardziej narażonymi.
Prace nad poprawą jakości
Obecnie trwają intensywne działania mające na celu poprawę jakości wody i przywrócenie jej pełnej zgodności z normami określonymi przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku. Kolejne komunikaty będą informować mieszkańców o postępach i ewentualnych zmianach w jakości wody.
Do czasu wydania nowych informacji, mieszkańcy są proszeni o ścisłe przestrzeganie zaleceń dotyczących przegotowywania wody. Takie środki ostrożności są konieczne, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne wszystkim użytkownikom wodociągu Czepielin.